ce inseamna HDR

4k vs 1080p. Care este cea mai buna varianta in acest moment

Standardele in materie de televizoare se schimba de la un an la altul. Daca in urma cu vreo cinci ani toti cei care aveau televizoare full HD, adica la rezolutii de 1080 p, se putea considera a fi foarte norocosi (si destul de instariti), astazi la cel mai bun televizor 4k UHD este rezolutia care conteaza. Si chiar si aceste televizoare incep sa aiba preturi mai mici, pentru ca deja apar alte tehnologii care pot sa creasca nivelul de calitate la standarde si mai inalte.

Totusi, nu inseamna ca televizoarele full HD sunt terminate (chiar si cele HD o duc destul de bine). Pentru ca sunt mai ieftine, acestea inca au fanii lor si exista chiar voci care spun ca nu merita sa treci la 4k. Cel putin inca. Iata si cateva motive pentru asta.

cel mai bun televizor

Afisarea imaginilor 4k native

Rezolutia 4k are de patru ori mai multi pixeli decat cea full HD. Asadar, ar trebui ca imaginea sa fie de patru ori mai buna, dar nu e neaparat asa. In primul rand conteaza ce fel de imagini sunt afisate pe ecran. Atunci cand ele sunt filmate cu o camera 4k, provin de la un Blue Ray UHD sau sunt transmise la TV in acest format, este clar ca diferenta e mare.

Cu toate acestea, putina lume are camere 4K, si mai putini au Blue Ray-uri 4k si nicio televiziune romaneasca nu transmite asa. Asa ca deocamdata, superioritatea 4k e mai putin evidenta, cel cu niste televiziuni invechite,  asa cum sunt ale noastre.

Functia de upscaling aduce rezultate asemanatoare

Daca adevaratele imagini 4k sunt mai greu de atins, atunci ar trebui sa ne bazam in continuare pe cele HD. Televizoarele cu rezolutii superioare au un sistem de upscaling care permite emiterea de imagini HD la o calitate cat mai apropiata de cea a lor. Cu alte cuvinte, chair si imaginile mai slabe se pot vedea mai bine pe cel mai bun televizor.

Comparand insa rezultatele, vom vedea ca ele sunt foarte asemanatoare. Este adevarat ca doar la modele de top apare asta, dar totusi, ramanem cu idee ca intre UHD si full HD nu e o mare diferenta cand vine vorba de imagini HD sau SD.

Distanta de vizionare

Cu cat distanta creste, cu atat diferentele de calitate se atenueaza. Asadar, putem aprecia adevarat putere a televizoarelor UHD doar atunci cand suntem mai aproape de ele. Chiar si in cazul unul model cu diagonala de 200 cm (si acestea sunt extrem de rare) trebuie sa stam la mai putin de 6 m de el pentru a putea aprecia rezolutia 4k. Cat despre modele de 120 cm, distanta ideala ajunge la vreo 2.5 m.

Merita sa cumperi cel mai bun televizor 4k

In continuare noi spunem ca da, pentru ca avantajele sunt mai numeroase (iar cu o imagine mai buna vin si un sunet mai bun, sistem smart mai performant si altele). Totusi, nu ar trebui sa elimini complet televizoarele 1080p din planurile tale. Acestea raman o solutia fiabila, la un pret bun, una pe care majoritatea cumparatorilor romani ar trebui sa o aiba in vedere.

Write a Reply or Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.