Ce este Tui Na – o sesiune de Tui Na li se poate parea ca o incrucisare intre cele doua

Celor care au experimentat presopunctura si Shiatsu, o sesiune de Tui Na li se poate parea ca o incrucisare intre cele doua. Ca si Shiatsu, Tui Na foloseste compresie ritmica de-a lungul canalelor energetice ale corpului, precum si o varietate de tehnici care manipuleaza articulatiile. La fel ca si presopunctura, Tui Na vizeaza direct fluxul de energie prin apasarea si presarea corpului la punctele de presopunctura.

Pentru un occidental, Tui Na este o forma de intretinere a corpului in stil asiatic foarte asemanatoare cu un masaj conventional occidental. Multe dintre tehnici sunt similare- alunecare (cunoscuta sub numele de Tui), framantare (Nie), lovire (Da), frictiune, tragere, rotire, balasare, vibrare si agitare. In ciuda similitudinilor, scopul masajului Tui Na este mult mai terapeutic decat un simplu masaj de relaxare in stil suedez.

Unul dintre avantajele tehnicii Tui Na fata de un masaj simplu il constituie capacitatea acestuia de a se concentra pe probleme specifice, in special durere cronica a muschilor, articulatii si sistem osos. Este deosebit de eficient impotriva durerilor articulare (cum ar fi artrita), sciatica, spasme musculare, dureri de spate, gat si umeri. Ajuta, de asemenea, si la afectiunile cronice cum ar fi insomnia, constipatia, durerile de cap (inclusiv migrenele), tensiunea asociata cu stresul.

Tui Na nu actioneaza pur si simplu pe muschi, oase si articulatii. Aceasta functioneaza cu energia corpului, la un nivel mai profund. Pe masura ce practicianul simte corpul clientului cu mainile sale este in masura sa evalueze distributia de energie si sa influenteze fluxul ei.

Ca si in cazul altor tehnici asiatice, Tui Na este conceputa pentru a preveni problemele, nu doar pentru a le corecta. Pastrand energia organismului in echilibru, sanatatea este mentinuta si ea. Acest lucru este valabil nu doar pentru sanatatea fizica, ci si pentru sanatatea mentala si starea generala de bine a organismului.

Tui Na, care dateaza din anul 1700 i. Hr. este parintele majoritatii tehnicilor moderne asiatice de intretinere a organismului. La fel ca toate formele medicinii chineze- de fapt toate formele culturii traditionale chinezesti- practicarea masajului Tui Na a avut de suferit in timpul miscarilor politice si sociale ale secolului 20. In 1929, guvernul chinez a instituit o politica de eliminare a “vechii” medicine. In 1936, medicina chineza a fost acuzata ca n-ar avea niciun fundament stiintific si practica a fost interzisa.

Tui Na a supravietuit ca o forma traditionala curativa in randul populatiei chineze, care au practicat mult timp “Amno”. “Amno” este termenul chinez pentru “masaj”, in timp ce Tui Na este un termen mai specializat ce indica practici bazate pe medicina chinezeasca.

Dupa Revolutia Comunista din 1949, politica impotriva medicinii traditionale chineze s-a schimbat si medicina traditionala a fost incurajata. Au mai existat, totusi, piedici, in timpul Revolutiei Culturale din anii1960 si `70.

Stilul Tui Na practicat in China astazi este apropiat de activitatea chiropracticienilor si terapeutilor mai mult decat de cea a masajului. Este predat ca un domeniu separat de studiu in scolile de medicina traditionala chineza, fiind necesar acelasi nivel de pregatire ca in cazul acupuncturistilor.

De vreme ce Tui Na a migrat in Occident si a devenit popular, stilul de lucru s-a modificat.  Cei mai multi practicanti de Tui Na din Occident nu fac “resetare osoasa”            , asa cum fac omologii lor din China. Stilul occidental Tui Na poate fi considerat o extensie terapeutica a masajului occidental, cu accent pe restaurarea si echilibrarea energiei.

Write a Reply or Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.