Ce trebuie sa stii despre pilula de a doua zi ?

Pentru ca tu si partenerul tau suntteti suficient de maturi incat folositi deja o metoda de contraceptie sigura, fie prezervativul, fie pilulele contraceptive, pilula de a doua zi nu ar trebui sa te intereseze prea tare. Insa, in cazul in care fata a uitat sa ia mai multe zile la rand pastilele anticonceptionale sau in cazul in care prezervativul s-a rupt in timpul unui contact sexual sau dupa orice contact sexual neprotejat, cea mai buna solutie este utilizarea pilulii de a doua zi. Atentie insa, aceasta pilula nu tine loc de contraceptie permanenta si nu poate fi luata de cate ori doriti. In plus, nu are absolut niciun efect de protectie impotriva bolilor cu transmitere sexuala.

Este bine ca pilula de a doua zi sa fie administrata cat mai repede dupa contact.

Este bine ca pilula de a doua zi sa fie administrata cat mai repede dupa contact. Ea isi face efectul in primele 72 de ore de la terminarea contactului, insa, eficienta ei scade. Daca in primele 24 de ore are o eficienta de 96%, la 72 de ore eficienta scade drastic, cam la 58%. Pilula de a doua zi este singura metoda care te poate feri de o sarcina nedorita, intrucat nicio alta metoda contraceptiva nu mai poate interveni odata ce actul sexual neprotejat s-a consumat.  Trebuie sa citesti cu foarte mare atentie indicatiile de pe prospect si sa iei pilula exact asa cum este scris acolo. In cazul in care in primele ore dupa administrare exista varsaturi sau scaune proaste sub forma de diaree, este posbil ca pastila sa nu se fi metabolizat in organism si cel mai indicat ar fi sa iei o alta.

Atunci cand iei pastila de a doua zi

Atunci cand iei pastila de a doua zi, trebuie sa ai in vedere faptul ca exista o serie de medicamente si chiar de alimente care ar putea interfera cu pastila, reducandu-I efectul. Astfel, unele antibiotice sau medicamentele puternice pentru tratarea unor boli precum epilepsia nu mai lasa pastila sa isi faca efectul asa cum trebuie. De asemenea, o dieta bazata pe suc de grepfruit poate deveni iarasi problematica.

La ora actuala, in farmaciile din Romania poti gasi doua firme care produc pastila de a doua zi. Una dintre ele contine de fapt doua comprimate, care trebuie luate unul dupa altul, la un interval de timp, dupa cum iti este indicat pe prospect, iar celalalt contine un singur comprimat. Ambele costa cam la fel, in jur de 70 ron.

Pilula de a doua zi te poate proteja de sarcina daca o iei corect, insa nu o poti lua decat de doua ori pe an. Asa ca nici prin gand sa nu iti treaca sa faci din asta un obicei sau te vei putea confrunta cu dereglari hormonale serioase sau chiar cu situatia in care pastila sa nu-si mai faca efectul. In plus, aceasta pilula nu te apara in niciun fel de bolile cu transmitere sexuala, asa ca cel mai sigur pesntru tine este sa folosesti prezervativul.

Pilula de a doua zi trebuie sa fie o situatie exceptionala, sa apelezi la ea foarte rar sau deloc. Un cuplu care are o viata sexuala santoasa si bine planificata are deja o metoda de contrcaeptie pe care o foloseste si nu are nevoie sa apeleze la pilula de a doua zi. Nu uitati ca inaint de toate este important sa va simtiti in siguranta atunci cand faceti sex.

 

Write a Reply or Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.