ce-trebuie-sa-stii-despre-nou-nascut

Nou nascutul si tot ce trebuie sa sti despre el

Perioada de nou nascut face parte din prima copilarie si reprezinta trecerea de la viata intrauterina la viata postnatala. Perioada de nou nascut este o etapa caracterizata de mari transformari datorate adaptarii sau acomodarii la noile conditii de mediu. Fiziologia nou nascutului este dominata de procesul de adaptare la viata extrauterina, care are loc in conditiile unor schimbari de mediu de o covarsitoare amploare.

Astfel, nou nascutul paraseste un mediu ambiant lichid protector,cu o temperatura constanta si vine intr-un mediu gazos cu o temperatura variabila. Vine dintr-un mediu steril intr-un mediu cu factori agresivi microbieni. El intalneste acum, prima data, un factor nou (lumina). El trebuie sa faca fata noilor conditii de viata. Se produc acum importante transformari morfo-functionale de adaptare.

Pe de alta parte, nou nascutul trece de la situatia unei vieti parazitare, la cea a unei activitati a organelor proprii, a unei autonomii fiziologice complete. Se intrerupe aportul de oxigen prin placenta, este amenintat de asfixie, plamanul intra in functie. Este intrerupta circulatia spre placenta; aparatul circulator sufera importante modificari. Este intrerupt aportul de substante nutritive elaborat de organismul matern; aparatul digestiv isi incepe activitatea..

despre-nou-nascut

Trebuie sa mai subliniem ca in cursul travaliului nou nascutul este supus unui traumatism din cauza apasarii muschiului uterin pe suprafata sa corporala. In timpul nasterii se mai produc flectari, deflectari, precum si rotatii ale diferitelor segmente ale corpului. De asemenea, mulari, incalecari de oase. Toate constituie traumatisme de diferite grade la care nou nascutul trebuie sa reziste. Oricat de usoara ar fi nasterea se admite ca nou nascutul este intr-o oarecare masura un traumatizat.

Toate acestea explica de ce perioada de nou nascut este o perioada care pune in primejdie viata nou nascutului. De aici si mortalitatea mare in aceasta perioada. Este stiut faptul ca mortalitatea in prima luna e jumatate din mortalitatea infantila, iar cea din prima saptamana, este 2/3 din mortalitatea primei luni.

Write a Reply or Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.