recoltarea-de-celule-stem

Recoltarea De Celule Stem

Este recoltarea de celule stem cu adevărat folositoare sau e încă o găselniṭă a firmelor de profil care prosperă pe baza temerilor părinṭilor? Dacă într-un final ne hotărâm să recoltăm, cu ce firmă e mai bine să lucrăm? Ṭi-ai pus ṣi tu aceste întrebări?

Hai să vedem ce sunt celulele stem ṣi de ce sunt importante

Celulele stem au potenṭialul remarcabil de a dezvolta mai multe tipuri de celule diferite în organism, în timpul vieṭii. Ỉn plus, în multe ṭesuturi ele servesc ca un fel de sistem de reparare intern, refacerea altor celule atât timp cât organismul este în viaṭă.

Când o celulă stem se divide, fiecare celulă nouă are potențialul să rămână o celulă stem sau să devină un alt tip de celulă cu o funcție mai specializată, cum ar fi o celulă musculară, o celulă roșie din sânge sau o celulă din creier. Celulele stem se deosebesc de alte tipuri de celule prin două caracteristici importante:

-în primul rând, ele sunt celule nespecializate capabile să se reînnoiască prin diviziune celulară, uneori, după perioade lungi de inactivitate.

-în al doilea rând, în anumite condiții fiziologice sau experimentale, acestea pot fi induse să devină țesut sau celule-organ-specifice cu funcții speciale. În unele organe, cum ar fi intestin ṣi măduvă osoasă, celulele stem se divid în mod regulat, pentru a repara și înlocui ṭesuturile uzate sau deteriorate. În alte organe, cum ar fi pancreasul și inima, celule stem se divid numai în condiții speciale.

Surse disponibile de celule stem hematopoietice pentru obṭinerea unei grefe de transplant: măduva osoasă, sângele periferic ṣi sângele placentar.

Celulele stem din cordonul ombilical sunt celule prelevate din sângele rămas în cordonul ombilical după naștere. După ce un copil se naște, există sânge lăsat în cordonul ombilical și placentă, și, de obicei, acest sânge este aruncat cu restul de placentă. Sângele din cordonul ombilical conṭine celule stem.

Celulele stem din sângele din cordonul ombilical ṣi celulele stem placentare sunt cele mai tinere celule non-embrionare disponibile și au avantaje clare asupra celulelor stem adulte. Celulele stem din cordonul ombilical au o incidenṭă mai mică de respingere după transplant. Celulele placentare și ombilicale pot fi utilizate și în situațiile în care între acestea ṣi destinatar nu există o potrivire perfectă, deoarece acestea au capacitatea de a se transforma mai ușor în alte tipuri de celule stem. Celulele stem din cordonul ombilical sunt în prezent folosite într-o varietate de terapii.

Cât de probabil este ca bebelușul meu să aibă nevoie de celule stem stocate ?

cum-se-recolteaza-celulele-stem

Potrivit Dr. Sarah Buckley , în cartea Gentle Birth, Gentle Mothering A Doctor’s Guide to Natural Childbirth and Gentle Early Parenting Choices:

  • probabilitatea de copii cu risc scăzut, care au nevoie de propriile celule stocate, a fost estimată la 1 din 20.000
  • donaṭiile de sânge din cordonul ombilical sunt susceptibile de a fi ineficiente pentru tratamentul adulṭilor, deoarece numărul de celule stem este prea mic (există o limită de kilograme a primitorului, specificată în contractul cu banca de celule stem, 45-50-60 de kg)
  • sângele din cordonul ombilical poate conține modificări pre – leucemice și poate crește riscul de recidivă
  • sângele din cordonul ombilical autolog este potrivit doar pentru copiii care dezvoltă tumori solide, limfoame sau tulburări autoimune
  • orice alte utilizări sunt speculative .

” Cel mai frecvent motiv pentru transplant în copilărie este leucemia, dar este puțin probabil să fie utilizat sângele din cordonul ombilical propriu al donatorului. Sursa cea mai adecvată de celule stem este o altă persoană, fie un membru al familiei sau un donator de celule stem anonim . “

Transplantul de celule STEM se face în puține cazuri în România, iar clinicile din străinătate care fac astfel de proceduri rareori acceptă pachete colectate în România, pentru că nu au încredere în procesul de recoltare și stocare, costul intervenției fiind destul de ridicat.

Ỉn concluzie, posibilitatea de a stoca celulele stem din sângele ombilical al copilului tău este o măsură de precauţie care îi poate salva viaţa – sau viaţa unui frate – dacă cel mic suferă de una din cele 80 de boli care răspund la acest tratament: leucemii acute şi cronice, limfoame, anemii grave, talasemii, boli ale sistemului imunitar.

Medicina ṣi cercetările în această arie continuă să evolueze ṣi ce nu se poate rezolva acum cu celulele stem, se va rezolva peste 5-10 ani.

Cum se face prelevarea ?

La naştere, medicul decide dacă este oportun să facă recoltarea, în sensul că, dacă există complicaţii el va alege desigur să efectueze manevrele necesare pentru supravieţuirea mamei şi copilului, lăsând la o parte prelevarea de sânge placentar.

Prelevarea este o operaṭiune simplă si nedureroasă atât pentru mamă, cât ṣi pentru bebeluṣ.

Recoltarea de celule stem se face prin pensarea rapidă a cordonului ombilical.

Cercetările arată însă că, pentru un copil este bine ca pensarea cordonului ombilical să se facă mult mai târziu, după încetarea pulsaṭiilor ombilicale,care pot dura între 5 și 10 minute.

Pensarea precoce a cordonului ombilical creṣte riscul de anemie al copilului.

Ca sa fiu mai clară, se pensează cordonul ombilical ṣi sângele se ia pentru celule stem. Dacă se pensează mai târziu cordonul, sângele respectiv este pompat în corpul copilului. Vestea proastă este că, cel puṭin în România, foarte mulṭi medici se grăbesc să penseze cordonul oricum.

Dacă prelevarea a avut loc, imediat după naştere cineva din familia mamei va anunţa firma care va trimite un curier să preia sângele. (Kitul de recoltare).

La ora actuală în România, există în jur de 10 firme, preṭurile diferă în funcṭie de serviciile oferite de la 1.000 – 4.000 de euro, plata se poate face ṣi în rate.

Dacă decideți să prelevați celule stem, citiți cu atenție întreg contractul. Dă Doamne să nu fie nevoie!

Dreptul la informare şi la sănătate

Potrivit Codului de Etică, părinţii trebuie să fie informaţi în mod obiectiv şi comprehensibil despre criteriile aplicate, pentru a asigura faptul că recoltarea, transportul şi stocarea sunt realizate în conformitate cu standardele de calitate şi siguranţă legale.

Băncile de celule stem se angajează să informeze părinţii fără întârziere despre orice eveniment apărut în timpul transportului (de la spațiul unde are loc recoltare şi până la locaţia de stocare) care ar putea afecta calitatea materialului biologic colectat.

Tot ele se obligă să informeze părinţii dacă, după efectuarea întregului set de teste medicale, proba biologică recoltată se dovedeşte a fi nepotrivită pentru o posibilă utilizare sau transplant. În cazul stocării cu succes a probei biologice recoltate, băncile de celule stem vor furniza părinţilor un certificat confirmator.

Write a Reply or Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.