Geanta neagra

Orice tinuta pe care o imbracam are povestea ei, iar ca povestea sa fie una de neuitat intervin accesoriile, micile artificii la care apelam pentru a transforma niste haine banale in adevarate expresii ale starilor si personalitatii noastre. In mod cert, viata unei femei ar fi mult mai anosta fara existenta gentilor si a pantofilor, a bijuteriilor, a esarfelor si a palariilor. Insa, accesoriul a carei istorie se leaga strans de aceea a evolutiei modei si a statutului femeii in societate este geanta, despre care un cunoscut personaj de film, Carrie Bradshaw, spunea ca, desi este doar un obiect mic, te simti parca fara haine daca nu il porti atunci cand iesi din casa.

Geanta de mana ori poseta, asa cum o stim noi astazi, a aparut la jumatatea secolului al XIX-lea, cand ateliere de pielarie precum Hermes ori Louis Vuitton au decis sa creeze si genti de dimensiuni mai mici, practice, destinate doamnelor si domnisoarelor, pe langa geamantane si valize de calatorie. Bineinteles, saculeti si alte accesorii in care se purtau banii si obiectele personale se foloseau inca din Antichitate, in special se legau in jurul taliei si erau utilizati de catre barbati, dar s-au raspandit ulterior si in randul femeilor in secolele XIV-XV, treptat, evoluand de la sacul de mana la clutch, geanta-postas, geanta rigida, numita si tip doctor, catre formele contemporane supradimensionate, constituindu-se in adevarate simboluri ale feminitatii, ale independentei, martori tacuti ai schimbarilor socio-economice si culturale. Secolele XX si XXI se caracterizeaza prin explozia modelelor si a culorilor pentru genti, determinata de aparitia unor roluri cat mai diverse ale femeii in societate si a nevoilor de consum tot mai ridicate: sunt necesare genti negre de seara, genti incapatoare de zi, rucsacuri de calatorie, genti sport, elegante, etc. O constanta de-a lungul timpului a reprezentat-o geanta neagra, mai mica ori mai mare, pentru evenimente ori birou, aceasta s-a numarat mereu printre preferintele designerilor, reinterpretand-o si remodeland-o permanent.

Oricand dorim sa impresionam la o petrecere, apelam la geanta neagra de seara pe care, chiar daca o detinem de mai mult timp, o putem transforma intr-una vintage, atasandu-i un lantisor auriu, cateva paiete, cristale ori bucati din material textil. De asemenea, tendintele anului 2013 impun asortarea unei genti negre tip clutch la o rochie de seara colorata, in tonuri de verde smarald, albastru electric, roz sidefiu, rosu magnetic, corai, galben stralucitor si altele, pentru a crea acel contrast vizual, care sa valorizeze atat tinuta, cat si accesoriile. Cu cat materialele din care este confectionata sunt mai indraznete, cu atat geanta neagra este mai originala si capata valoare de simbol, cum ar fi de exemplu geanta neagra de seara din blana cu lantisor impletit cu piele si catarame din metal, geanta neagra office din piele pretioasa (crocodil, sarpe, strut), geanta neagra din piele lacuita, extrem de versatila, deoarece fi purtata pe toata durata zilei si are un parfum retro ce aminteste de gentile purtate de bunicile noastre la bal, etc. Dintotdeauna, negrul a fost asociat cu bogatia, rafinamentul si luxul, nu degeaba cele mai fastuoase evenimente si gale impun femeilor ca dress code ‘the little black dress’, la care sa asorteze pantofi negri, manusi lungi si o geanta neagra spectaculoasa, cu mici sclipiri de diamant ori o inchizatoare pretioasa.

Asadar, daca doriti o geanta adecvata atat pentru tinutele casual, cat si pentru cele office ori nocturne, cumparati o geanta neagra tip plic si veti straluci in orice moment al zilei. Pana la urma, geanta este expresia personalitatii feminine si exista multiple ocazii in viata cand sobrietatea si bunul gust trebuie sa primeze.

Write a Reply or Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.