antrenament

Antrenamentul eficient implica durere fizica?

Este o intrebare pe care o gandesc toti cei care se duc la sala si trag de fiare pentru a avea corpul mult dorit! Fie ca este vorba de barbati, fie ca este vorba de partea feminina, toata lumea traieste cu impresia ca trebuie sa mori de durere ca sa fii sigur „ca ai facut muschi.” Dar este, oare, adevarat, acest lucru? Trebuie sa te tii de usa si sa gemi continuu dupa ce iesi de la sala? Si este indicat sa te epuizezi, sa iti suprasoliciti muschii intr-un asemenea hal incat sa nu mai fii in stare sa te misti cateva zile? Hai sa vedem impreuna cu ceo de la KTape.ro daca trebuie sa avem dureri dupa ce mergem la sala!

Un program de antrenament este un lucru super ok!

Sa ai disciplina e un lucru minunat! De ce, te poti intreba? Pai, arata ce fel de persoana esti si ce caracter ai! Sa fii in stare sa te tii de ceva anume, la o anumita ora si in anumite zile din saptamana, inseamna ceva; sa renunti la alte lucruri pentru a face ceea ce ti-ai propus, pentru ceea ce trebuie si, mai ales, pentru ceea ce iti place sa faci, din nou, arata ca ai disciplina. Daca vrei sa ai rezultate, indiferent ca este vorba de sport sau altceva, trebuie sa iti creezi un program bine pus la punct si sa si te tii de el.

Disciplina, program, respectarea programului si rezultate! Cam astia sunt pasii pe care tu trebuie sa ii urmezi daca vrei sa atingi anumite nivele de performanta. Este important sa te antrenezi mult, dar cat de mult ar trebui sa te antrenezi ca sa nu ai de suferit din cauza asta?

Exista foarte multe beneficii ale antrenamentului:

  • slabesti
  • creste masa musculara
  • ai oase mai puternice
  • devii mai rezistent si…arati mult mai bine!

Suna super, nu-i asa? In cazul in care faci abuz de propriu corp, rezultatele pe care tu le vrei nu vor aparea prea curand. De ce? Pentru ca tu nu ii dai posibilitatea corpului sa se adapteze si este foarte posibil sa aiba parte de cam multe accidentari. Ai putea sa suferi intinderi, luxatii sau iti poti chiar fractura ceva daca depasesti anumite limite. Si nici metabolismul tau nu va fi prea fericit daca vei exagera la sala! De ce? Pentru ca, daca tu nu stii cum sa procedezi la sala, atunci, cu siguranta, ca nu vei stii cum sa procedezi nici la bucatarie!

dureri-musculare-antrenament

Excesul de la antrenamente il vei face si cand esti in fata frigiderului! Ai sa te simti atat de epuizat, incat ai sa vrei sa mananci cat mai mult si la orice ora! Si, cu asta, ti-ai compromis toata munca de la sala din saptamana respectiva! Deci, atentie mare le ceea ce faci la antrenamente!

Supraantrenament?

Exista anumite semnale pe care corpul tau ti le da in momentul in care il suprasoliciti; vrei mai mult decat „poate el sa duca”. Inteleg ca vrei sa iti depasesti limitele si ca iti doresti rezultate foarte bune, in cat mai putin timp posibil. Pot intelege asta! Dar, este nevoie de rabdare cand vrei sa construiesti ceva de calitate si de care sa te bucuri cat mai mult timp! De unde stii ca faci cum trebuie ceea ce faci? Daca te simti plin de energie dupa antrenament si nu esti epuizat sau stresat, atunci inseamna ca ai avut un program de calitate.

Fiecare organism este diferit si reactioneaza altfel la efortul fizic. Ceea ce pentru tine este foarte solicitant, pentru altul este posibil sa reprezinte un efort de intensitate medie. De ce? Datorita nivelului pe care l-a atins sau a constructiei sale fiziologice. Dupa cum am spus, fiecare are anumite calitati fizice care ii permit sa faca sau nu un anumit tip de sport. Trebuie sa inveti sa iti cunosti limitele, sa „iti asculti” corpul mereu, pentru ca doar asa vei sti sa faci ceea ce trebuie!

Exista foarte multe efecte negative ale supraantrenamentului si apar nu numai la nivel fizic, cat si psihic. Astfel, daca tu observi ca:

  1. Incepi sa nu mai dormi cum trebuie, sa ai insomnii;
  2. Sa ai dureri mari de muschi si de articulatii, dar si de oase;
  3. Sa te simti extrem de obosit, irascibil, nervos, fara chef de nimic, atunci sa stii ca te-ai antrenat prea mult!

Prima si cea mai evidenta dovada ca ai intrecut masura este durerea musculara. Este primul semn care te anunta ca nu ai procedat cum trebuie. Poti resimti aceasta durere acuta si la nivelul articulatiilor, ceea ce inseamna ca, daca tu vei continua asa si pe viitor, ti le vei uza si nu vei mai fi capabil sa faci nicun fel de antrenament!

 Vreau sa iti spun ca febra musculara intensa nu este un indicator ca ceea ce ai facut la sala a fost si bine. Daca ti-a spus cineva chestia asta, sa stii ca nu are dreptate! Aceasta febra pe care tu o simti este de fapt vocea corpului care iti spune ca va avea nevoie de mai mult timp pentru a se recupera. Obiectivul tau este de a face exercitiile fizice in cel mai corect mod pentru a avea rezultatele cele mai bune.

Nu ma intelege gresit! Sa ai dureri dupa antrenament e normal, dar doar daca sunt usoare! Daca nu te lasa sa stai pe scaun, nu e ok! Studiile sustin faptul ca nu exista nicio legatura intre durerea pe care o resimti tu ca fiind febra musculara si sinteza proteinelor in organism; si nici intre cresterea masei musculare si febra! Poate ar trebui sa te gandesti putin la aceste aspecte!

Daca tu esti incepator si observi simptomele pe care le-am prezentat ceva mai sus, sa spunem ca nu ar trebui sa fie ceva ingrijorator. Esti novice in ale sportului si nu stii ce e bine si ce nu!

Dar daca faci asta de ani buni si prezinti mai multe simptome din cele pe care le-am amintit, atunci ar trebui sa te gandesti putin la asta si sa acorzi o mai mare atentie la modul in care te porti cu corpul tau. O data sau de doua ori, daca se intampla, nu te afecteaza decat pe moment, dar daca vei continua cu acest supraantrenament, risti sa ai probleme serioase de sanatate!

Care sunt riscurile unui supraantrenament?

Poate ca ai vrea sa stii ce se intampla in organismul tau atunci cand te antrenezi prea mult si prea intens.

In primul rand, creste nivelul de cortizol, care este cunoscut si ca hormon al stresului. Pentru cineva care vrea sa slabeasca, nu este foarte indicat. Antrenamentul are un anumit impact asupra activitatii hormonilor si o modifica. Modul in care grasimile sunt procesate este schimbat; metabolismul lor scade in urma unor antrenamente intense de cardio. Asta se intampla din cauza faptului ca hormonul stresului creste. Si, pentru ca el creste, si insulina are de suferit. Prea mult cortizol, prea multa grasime!

In cazul in care tu ai antrenamente foarte intense si nici nu mananci cat trebie, organsimul tau va face tot ceea ce va putea pentru a-si conserva energia. De asemenea, tu vei avea pofte ciudate pentru sarat, pentru dulce si vei simti nevoia sa bei si foarte multa apa. Vei manca mult si prost, tocmai pentru ca organsimul va dori sa inlocuiasca cat mai repede energia pe care tu ai pierdut-o la sala!

Un alt efect al supraantrenamentului este ca acesta duce la epuizarea glandei suprarenale. Ea nu va mai putea sa produca in cantitatea optima anumiti hormoni si tu te vei simti foarte obosit, nu vei mai avea pofta de mancare, in anumite situatii, si nici nu ai sa te poti odihni asa cum trebuie noaptea. Sunt foarte multe studii care sustin faptul ca aceasta glanda iti influenteaza starea de spirit si, in cazul in care tu te suprasoliciti, ai sa ai insomnii, ai a te enervezi mai repede si fara motiv si poti intra si in depresie.

Nici sistemul tau imunitar nu scapa de efectele supraantrenamnetului. Trebuie sa stii ca acesta duce la o crestere a oxidarii celulare, efect care duce, la randul lui, la imbatranirea prematura. Cand in corpul tau au loc fluctuatii hormonale care nu sunt normale, muschii, dar si articulatiile sunt solicitate si asta duce la o amplificare a inflamatiei din corpul tau. Oboseala cronica duce la o crestere prea mare a cortizolului care afecteaza intreg sistem imunitar.

Si inima ta are de suferit daca te antrenezi prea intens! Miscarea este foarte buna pentru acest organ, cat si pentru intreg sistemul vascular din organism. Insa, daca e prea mult, efectele nu mai sunt cele dorite. In cazul in care se exagereaza, inima impreuna cu arterele au de suferit; si daca nici nu se respecta programul de somn si nici dieta nu este potrivita, cu siguranta ca se vor imbolnavi in cele din urma.

Ce masuri poti lua in cazul in care te-ai antrenat prea mult?

In cazul unui supraantrenament, tu trebuie sa stii ce ai de facut pentru a te recupera.

  1. Primul pas este odihna, repaosul total. Trebuie sa ii dai corpului ocazia sa se regenereze dupa efortul pe care l-a facut. Poti lua o pauza de cateva zile, pana cand durerea dispare total si pe urma te poti gandi sa reiei mersul la sala. Si nu la fel de intens, da?
  2. Al doilea pas pe care trebuie sa il urmezi este combaterea acelor dureri crunte pe care le ai la muschi si articulatii. Poti folosi anumite unguente sau poti apela la un maseur bun. Poti lua anumite medicamente care sa mai scada din durerile pe care le simti. O alta solutie ar fi sa apelezi la benzile kinesiologice. Sunt special create pentru problemele musculare si articulare. Daca vrei sa le folosesti, sa vorbesti cu cineva care stie tehnicile corecte de aplicare si care poate sa iti ofere informatiile pe care tu le vrei!
  3. Alta solutie pentru a combate efectele supraantrenamentului este somnul odihnitor. Trebuie sa ii dai posibilitatea organismului sa se regenezere total. In timpul somnului, el se reface la toate nivelele si tu vei putea sa functionezi in „parametrii optimi”.
  4. Plimba-te si relaxeaza-te! Indiferent ca asculti muzica, ca te uiti la un film bun, ca iesi cu prietenii, relaxeaza-te si simte-te bine! Da voie mintii tale sa se deconecteze! Si, nu numai ei, ci si intregului corp! Si sa stii ca nu trebuie sa renunti total la miscare! Poti face plimbari prin parcuri sau in zonele care iti fac tie placere!

Conform celor de la KTape.ro, cam asta ar trebui sa faci, in principiu, daca vrei sa iti ajuti corpul sa isi revina! Si nu uita de vorba aia, din batarni, care spune ca ce e prea mult, strica! Chiar si cand e vorba de sport! Respecta-ti corpul si el te va respecta pe tine! Deci, invata sa ai grija de tine si sa executi orice antrenament, cu cap! Pe langa muschi, trebuie sa ne folosim si mintea, nu-i asa?

Write a Reply or Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.