Tratamentul cu ventuze este cunoscut la noi in tara mai mult prin intermediul terapiilor aplicate de catre bunicii sau strabunicii nostri cunostintelor sau vecinilor de-a lungul timpului. Aceste metode sau tehnici de tratament au insa o istorie mult mai veche si mult mai bogata, cercetarile din domeniu ducandu-ne pana in antichitate, si leaga tratamentul cu ventuze de metodele traditionale indiene sau tibetane sau chiar de cele ale Egiptului antic.
Pe continentul european principala mentionare cu privire la aceasta metoda de tratament a fost facuta dar si aplicata de Hipocrate sau de catre discipolii acestuia, iar cea mai veche carte de medicina ne prezinta nu doar modalitatea de realizare a unei astfel de metode ci si principalele afectiuni pe care aceasta le poate solutiona. Primele ventuze care au fost folosite ca si instrument medical sau medicinal traditional au fost realizate din bambus, oase de animale sau alama, iar mai apoi au aparut cele din ceramica, sticla sau cele de astazi din silicon.
Afectiunile pentru care bunicii nostri foloseau aceasta metoda implicau unele probleme ale sistemului respirator, afectiuni pulmonare, afectiuni reumatice sau chiar si afectiuni ale sistemului circulator. Daca este insa sa privim la nivel mondial pe toata durata evolutiei utilizarii acestor dispozitive si terapii, gasim aplicarea lor pentru a scoate duhurile rele de catre amerindieni, cea de eliminare a otravei sau de curatare a ranilor in varianta romana sau de control a qi-ului de catre civilizatia chineza. Tendintele actuale nu numai de la noi din tara, dar si la nivel international, sunt de a folosi aceste dispozitive si pentru a scapa de celulita, dovezile clare fiind oferite si de celebritatile de pe covorul rosu a caror vanatai rezultate in urma utilizarii ventuzelor si-au afacut aparitia completand rochiile de gala.
Acest tratament presupune in varianta sa cea mai populara utilizarea unor baloane de sticla direct pe spatele sau pe anumite parti ale corpului dupa ce acestea au fost incalzite in prealabil la flacara. Procesul se bazeaza pe proprietatea aerului de a se raci si, odata cu aceasta, sangele sa fie tras catre suprafata formandu-se astfel vanatai. Evolutia este prezenta si in acest caz datorita faptului ca exista dispozitive care nu cauzeaza un eventual disconfort produs de catre ventuzele calde si se bazeaza pe unele ventuze prevazute cu o pompa de absortie, iar tehnica poate presupune si unele incizii astfel incat vanataia sa nu se formeze ci sa se produca o sangerare in zona aplicarii ventuzei.
Indiferent de dispozitivele utilizate, ideea esentiala este de a apela la centrele sau cabinetele specializate si care nu isi asuma nici un risc, dar mai mult nu te supun pe tine ca pacient la nici un risc. Daca vrei insa sa obtii anumite beneficii sau rezultate mult mai bune, poti apela la folosirea si a unor metode sau produse complementare precum acupunctura sau uleiurile de masaj.
Mai multe pe ventuze-masaj.ro.