nutritie-sanatoasa-preconceptie

Nutritie In Perioada De Preconceptie

Orice femeie care a luat decizia de a avea un copil, e nevoie ca inainte de a concepe sa adopte o alimentatie sanatoasa in combinatie cu un stil de viata sanatos. Am redactat pentru tine cateva sfaturi legat de alimentele pe care sa le consumi in preconceptie si, cinci alimente pe care sa le eviti in aceasta perioada.

Inainte cu trei luni un an de a concepe, specialistii in nutritie recomanda adoptarea unui stil de viata sanatos si, in special: consumarea de alimente bogate in acid folic, sa eviti excesul de cafeina, anumite medicamente, mercurul din peste, carbohidratii albi in exces, dulciurile si alcoolul.

Iti poti adapta dieta ta zilnica in functie si de greutatea ta. Este recomandat ca inainte de a concepe sa ajungi la greutatea ta ideala. Pentru a afla greutatea ta ideala scade 10 din inaltime. Exemplu: 1,73 -10 = 63kg . In functie de rezultat iti poti adopta alimentatia in functie de nevoia de a slabi sau de a te ingrasa. Indiferent de rezultat e nevoie sa respecti acest principiu simplu: 3 mese pe zi si 2 gustari.

Alimente recomandate:

Carne de pui

Carnea alba de pui este mai saraca in calorii, grasimi, acizi grasi saturati si colesterol decat carnea rosie. Este o buna sursa de proteine si este saraca in acizi saturati grasi. Comparabil cu carnea de vaca, carnea de pui contine mult mai putina grasime. Puiul mai este bogat si in vitamine din complexul B, ca si minerale ca zincul si fosforul.

Carnea de pui se preteaza a fi gatita in cam toate felurile, dar e nevoie sa acordam o atentie sporita pielitei. Daca se doreste ca pe carne sa ramana cat mai multa zeama atunci este recomandat ca pe parcursul gatirii pielita sa ramana. Totusi, inlaturati pielita inainte de a o servi deoarece in pielita se afla cele mai multe calorii.

ce-sa-mananci-in-sarcina

Oua fierte

Dimineata consuma un ou fiert deoarece este foarte bogat in proteine si iti energizeaza organismul. Pentru a-si pastra cat mai bine proprietatile nutritive oul e nevoie sa fie moale. Galbenusul este cel care are cei mai multi  nutrienti.

Corpul uman poate asimila mai multe proteine din ou decat din carne.  Oul poate deveni un inlocuitor bun al carnii si poate fi consumat in multe feluri delicioase. Fragezit cu putin sos de soia, zeama de muraturi sau saramura. Astfel,  oul va va oferi o stare de satietate si un aport consistent de proteine.

Alimente bogate in acid folic

Broccoli, salata verde, spanac, sparanghel, morcov, galbenus de ou, ficat, cereale, suc de portocale sunt alimente bogate in acid folic sau vitamina B6.

Acidul folic ajuta la dezvoltarea optima a fetusului dar, e nevoie ca alimentele bogate in acid folic  sa fie consumate cu cel putin trei luni inainte de conceptie.

Grasimi bune

Uleiul de masline, nucile, cerealele, semintele, avocado, untura de peste, pestele gras (hering, somon si macrou) sunt alimente recomandate, mai ales, in aceasta perioada.

Pestele rosu contine Omega-3 benefic pentru organism si un excelent sustinator al unei inimi sanatoase. Celule organismului nostru au mare nevoie de acizi grasi omega-3 pentru a functiona normal, iar acestia se gasesc in special in carnea de somon. Slaba in colesterol, carnea pestilor oceanici este o excelenta sursa de proteine si vitamine din complexul B.

Tonul, sardelele si somonul din oceanul Atlantic sunt pestii cei mai recomandat a fi consumati indiferent de varsta. Totusi e nevoie sa fim atenti, astfel incat, sa nu consumam mai mult de 340 de grame de peste oceanic mare pe saptamana deoarece ei se hranesc cu alti pesti si pot contine toxine.

Nu este recomandat sa consumam uleiul din conservele de peste. Acesta poate fi eliminat prin turnarea conservei intr-o strecuratoare si clatirea cu grija a carnii. Inainte de consumare e nevoie sa uscam carnea prin tamponare usoara.

Lactate

Consumate de trei ori pe saptamana iti creste aportul de calciu. Branzeturile, iaurturile si laptele sunt aliatii tai in intarirea oaselor mai ales avand in vedere ca peste cateva luni vei lua in kilograme si ai nevoie de cea mai buna sustinere.

Write a Reply or Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.